Bableves fehérbabból

Hozzávalók

  • 50 dkg száraz fehérbab
  • 2-3 szál sárgarépa
  • 1-2 szál fehérrépa
  • 1 közepes fej  hagyma
  • 1/2 karalábé
  • 1/2 zellergumó
  • petrezselyem és/vagy zellerzöld
  • ételízesítő
  • bors ízlés szerint
  • 1 húsleveskocka
  • 1 közepes burgonya
  • A rántáshoz:
  • liszt
  • olaj
  • 2 gerezd fok hagyma
  • 2 kávéskanál pirospaprika
  • A csipetkéhez:
  • 1 tojás
  • liszt

Elkészítés

  • A babot pár órával az elkészítés előtt hideg vízbe áztatjuk. Jól átmossuk, szűrőn keresztül is, hogy ne maradjon szennyeződés, illetve átnézzük, nem zsizsikes-e.
  • Feltesszük főni kevés vízben, majd ha forr, leszűrjük, ezzel elkerüljük, hogy a gyomrot terhelje és felfúvódást okozzon. Ezt követően ismét feltesszük főni a megtisztított és darabolt zöldségekkel (a hagymát egészben hagyjuk). Beledobjuk a leveskockát, sózzuk, borsozzuk.
  • Amikor már majdnem kész, belekockázzuk a burgonyát, és elkészítjük a rántást.
  • Az olajban elkeverjük a lisztet, és figyelve, hogy le ne égjen, aranyszínűre pirítjuk. Hozzáadjuk a pirospaprikát, levesszük a tűzről, elkeverjük 2 dl hideg vízzel, majd a leveshez keverjük.
  • Ha felforrt, ezután belekerülhet a csipetke vagy más tésztaféleség. 10 percig főzzük, megkóstoljuk, igényel-e további fűszerezést. Friss kenyérrel, tejföllel vagy kevés ecettel ízesítve tálaljuk.

Add a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük