Jókai bableves füstölt tarjával

Hozzávalók

  • 25 dkg tarkabab
  • 30-40 dkg füstölt tarja
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 4 szál sárgarépa
  • 2 szál fehérrépa
  • 1 kis fej karalábé
  • 1/4 zellergumó
  • 1 kis csokor petrezselyem zöld
  • 2 db babérlevél
  • 4-5 db szemes bors
  • 1 db füstölt kocka
  • kis doboz tejföl a habaráshoz

Rántás

  • 2 evőkanál libazsír
  • 1 evőkanál liszt
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 1 kiskanál pirospaprika

Csipetke

  • 1 db tojás
  • kb. 10 dkg liszt
  • 1 csipet só

Elkészítés

A babot előző este átválogatjuk, hideg vízbe áztatjuk a tarjával. Másnap a füstölt hússal együtt a fazékba tesszük, felöntjük hideg vízzel, beletesszük a szemes borsot és a babérleveleket kissé összetörve, és a fokhagyma gerezdeket és addig főzzük, míg a hús félig megpuhul.

Ekkor hozzáadjuk a tisztított és karikára illetve kis kockára vágott zöldségeket, és addig főzzük, míg minden kellően megpuhul.

Amíg a leves fő, addig egy tálba a tojásból és lisztből egy csipet sóval tésztát gyúrunk. Annyi lisztet adunk hozzá, amennyit a tojás felvesz, kissé keményebb tésztává gyúrjuk. Majd a végén nokedliszaggatóval a levesbe szaggatjuk.

Közben zsírral és liszttel, a finomra vágott hagymával rántást készítünk, amit meghintünk pirospaprikával, átkeverjük és egy kis hideg vízzel felöntve csomómentesre keverjük és hozzáadjuk a leveshez, az egészet jól összeforraljuk.

Ezután belefőzzük a habarást, majd beleszaggatjuk a csipetkét. Megkóstoljuk, ha szükséges sózzuk, és mikor a tészta is megfő, készen vagyunk.

Add a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük